Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
- 04/12/2020

 

 ΑΙΤΗΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ

Της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Τεχνών-Γραμμάτων-Πολιτισμού και Αναπτυξιακής Δράσης με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ», όπως νόμιμα εκπροσωπείται.

  

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

 

Την απόφασή της Γενικής Συνέλευσης μας της 4ης Νοεμβρίου 2020, επί του νομοσχεδίου με τίτλο "Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ίδρυση ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Δήμο Λέσβου, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το ιστορικό μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:  

- Κοινοποιήσαμε στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού στις 09/11/2020 και εστάλη στο Δικτυακό Τόπο του ΥΠ.ΠΟ.Α στη σχετική διαβούλευση και αναρτήθηκε στις 13/11/2020.

-  Κοινοποιήθηκε επίσης σε εσάς ως Πρόεδρο της αρμόδιας Νομοθετικής Επιτροπής της Βουλής στις 02/12/2020 αλλά και σε όλους τους εισηγητές των κομμάτων της Επιτροπής σας, πολλοί από τους οποίους επικοινώνησαν μαζί μας για επιπρόσθετη ενημέρωση ή επιμέρους διευκρινήσεις.

Από το περιεχόμενο της παραπάνω απόφασης αλλά και από την απλή ανάγνωση της πρότασης δωρεάς της Εταιρείας μας, -Συμβολαιογραφική Πρόταση Δωρεάς  39588/14/03/2018 -  προκύπτουν πέραν των άλλων οι νομικοί λόγοι για τους οποίους το παραπάνω νομοσχέδιο, κατά το μέρος του που αφορά τη δωρεά μας, του ‘’Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά’’, δεν θα μπορεί να παράγει καμία έννομη συνέπεια αν δεν κάνει αποδεκτή την πρόταση δωρεάς και δεν καλύψει τις προϋποθέσεις που τάχθηκαν με αυτή. Επισυνάπτουμε σχετικώς γνωμοδότηση* του νομικού συμβούλου της εταιρείας μας, στην οποία ρητώς αναφέρεται ότι αν το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τις προϋποθέσεις της πρότασης δωρεάς δεν θα μπορεί να συσταθεί η δωρεά.

Ωστόσο κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής σας, χθες, 03/12/2020 οι εισηγητές αναφέρθηκαν στη σημαντικότητα του ‘’Μουσείου- Ελαιοτριβείου Βρανά’’, και ακούστηκαν απόψεις που συμπίπτουν με τη βούληση της πρότασης δωρεάς μας, η οποία κατατέθηκε στο ΥΠ.ΠΟ.Α., διότι μας εζητήθη από την τότε Υπουργό και τους νομικούς της συνεργάτες, αλλά και με έγγραφο της προς τον Φορέα μας αριθμ. Γραφ. Υπ. 154034/4026/27/12/2017 στο οποίο αναφέρει «Το ΥΠ.ΠΟ.Α. θα δρομολογήσει τις απαραίτητες διαδικασίες μόλις υποβληθεί η σχετική Συμβολαιογραφική Πράξη Δωρεάς».

Αναμέναμε η παριστάμενη Υπουργός να τοποθετηθεί και να καλύψει τις προϋποθέσεις της πρότασης δωρεάς. Τούτο δε παρότι όπως προκύπτει αυτό είναι επιβεβλημένο νομικά αλλά και πολιτικά, κατά μείζονα λόγο δε ηθικά, ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τα πρόσωπα που συνετέλεσαν στη διάσωση του Μνημείου, το οποίο χωρίς κανένα χρέος ή όφελος εν λειτουργία και χωρίς αντάλλαγμα προτάθηκε προς δωρεά στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η συνεργασία της επίσημης Πολιτείας με τις πρωτοβουλίες πολιτών που δημιουργούν πρέπει να έχει αμοιβαιότητα και αλληλοεκτίμηση.

Κατατέθηκε το σχέδιο νόμου χωρίς επί ένα χρόνο, παρά τις προσπάθειες μας να υπάρξει κάποια επικοινωνία, έστω με έναν εξουσιοδοτημένο υπάλληλο.

Ενημερωθήκαμε τυχαίως ότι αναρτήθηκε για διαβούλευση το σχέδιο νόμου στον Δικτυακό Τόπο του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Με την ολοκλήρωση της διαβούλευσης διαπιστώσαμε ότι στο κείμενο που κατετέθη στη Βουλή υπήρξαν αλλαγές στο νομοσχέδιο σε σχέση με το ανηρτημένο στη διαβούλευση αλλά και πάλι: 

 

-   Δεν υπάρχει αναφορά στη συμβολαιογραφική πρόταση δωρεάς μας και ιδρύεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ως να πρόκειται περί ‘’αναγκαστικής κρατικής απαλλοτρίωσης’’ όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη γνωμοδότηση* που καταθέτουμε συνημμένως ο νομικός μας σύμβουλος κ Π. Κασσαβέτης αλλά και ο συμβολαιογράφος κ Σταμάτης Καταπόδης που συνέταξε τη Συμβολαιογραφική Πρόταση Δωρεάς.

-   Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τους εργαζόμενους που προσφέρουν επί χρόνια στο Μουσείο κάτω από δύσκολες συνθήκες στη Λέσβο των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

 

Στενοχωρεί βαθειά το γεγονός ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά την πρόταση δωρεάς εξακολουθεί να υπάρχει απόσταση στη συναντίληψη. Η αισιοδοξία και το όραμα, υπήρξε η αρχή που οδήγησε να συνυπάρξουν σημαντικές προσωπικότητες στην προσπάθεια διάσωσης ενός Μνημείου, που συνδέει δύο μεγάλους δημιουργούς, έναν ποιητή και έναν σκηνοθέτη.

Θα ήταν λυπηρό αν όχι ταπεινωτικό και προσβλητικό της μνήμης των Δημιουργών του, που δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή, αλλά και όσων συνεχίζουμε το έργο τους, στην Ολομέλεια της Βουλής να καταψηφίζονται τροπολογίες έστω και από ελάχιστους Βουλευτές της Εθνικής Αντιπροσωπίας, με επίμαχο θέμα τη δωρεά του ‘’Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά’’.

 

Λόγω των παραπάνω το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας μας, αποφάσισε και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρό της να καταθέσει στην Επιτροπή σας ότι η Πολιτιστική ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ δεν επιθυμεί να εμπλέξει το Μουσείο σε άγονους διαξιφισμούς.

Κατά συνέπεια ζητούμε να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν το ‘’Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά’’ δεδομένου ότι ως έχουν δεν αντιστοιχούν στη βούληση της δωρεάς και δεν επιφέρουν καμία έννομη συνέπεια.  

Προσβλέπουμε ότι με ανοιχτούς ορίζοντες με σχέσεις ισοτιμίας, θα γίνει κατορθωτό να υλοποιηθεί η βούλησή μας και θα αναμένουμε μια τέτοια πρωτοβουλία στο μέλλον.